VIR MVA Ch Antero VH-36169

10.06.2007 eli (30d = 1a) ▫ musta suomenhevosori 158cm
kasvattaja Vipeltäjä ▫ omistaja Vipeltäjä
koulupainotteinen, ko VaB re 100me 90cm

YLA1, SLA-I, VIR MVA Ch, KTK II, KRJ II
i. Viimeinen Tinasotilas
sh, 152cm; KRJ III, KTK III, SLA II
ii. Hämypuron Tuulipoika KRJ III, YLA 3 iii. Ch. Metsätähden Pippuri KTK II
iie. Kottaraisen Kaunis Muisto Lapista YLA 2
ie. Troijan Kyynelpisara KRJ II,YLA 1, ERJ III iei. Hämypuron Soihdunkantaja
iee. VIR MVA Ch. Sukliksen Auringonsäde
e. Troijan Virvaliekki
sh, 154cm; KRJ III
ei. Viljamäen Rieti eii. VIR MVA Ch. N.I.N. Ruutujätkä KTK I
eie. Ch Metsätähden Taika
ee. LNA Aamuinen eei. Hyökyaallon Kaamos-ritari
eee. VIR MVA Ch. FNS Piiperoinen Yla1,SHla2,KRJ II,ERJ II, VVJ III


Jälkeläiset:
o. Kuisman Elmeri (e. Keskiviikon Aurora)
o. Kuisman Pyry (e. Bellin Aliisa)
t. Kuisman Helmi (e. Keskiviikon Aurora)
t. Kuisman Sointu (e. Mataleena)
o. Kuismanvelmu (e. Mataleena)
t. Siljan Teinityttö (e. Mörkövaaran Välähdys)
t. Hiluhanna (e. Unholan Hilaria)
t. Karmiinin Kihina (e. Vaapukan Ilona)
t. Kuisman Valotaika (e. Siluetti VOE)

Luonnekuvaus:
Antero eli tutummin Anttu, on luonteeltaan ori ja suomenjuntti, näin kahdella erittäin laajakäsitteisellä sanalla kuvailtuna. Tarhaan päästessään Anttu riehuu alussa toisten orien kanssa, ja välillä saattaa näyttää siltä että ori tulee ulos tarhasta mutta hetken riehuttua ja uhiteltua meno rauhoittuu ja Anttu pysähtyy syömään. Anttu rakastaa kuitenkin riehumista, ja jos siihen tarjoutuu mahdollisuus niin Anttu on heti mukana. Anttu on myös ehtymätön tammailmoitin, kun tammoja saapuu ja lähtee Antun luja hirnunta sen ilmoittaa erittäin kuuluvasti. Haettaessa Anttu tulee luokse kutsusta, vaikka saattaakin joskus hieman hakijan kanssa temppuilla heittelemällä päätään kun riimua koettaa päähän sujauttaa. Porttia avatessa kannattaa pitää todella tiukasti kiinni, tämä herra saattaa koettaa rynnistää portista ulos ennen pyyntöä.

Taluttaessa Anttu kävelee taluttajan vierellä, mutta ote pitää kokoajan pitää riimunnarusta tiukkana, sillä Anttu on ori ja vahva sellainen eikä Antusta koskaan tiedä keksiikö ori jotakin. Orien ja tammojen lähettyvillä otteen täytyy sitten viimeistään olla tiukka, herra hörisee ja rehvastelee paljon. Hoitaessa Anttu on aina alkuun kiinnostunut hoitajan tekemisistä, mutta kyllästyy nopeasti ja saattaa alkaa hieman steppailla ja napsia hoitajan takkia tai varastaa harjoja. Anttu kannattaa sitoa kiinni jos ei jekkuilua jaksa, mutta vapaana ori kyllä pysyy karsinassa, ainakin yleensä. Kavionsa Anttu antaa nätisti, ja jaksaa myös kaviot ylhäällä pitää. Satuloidessa ori tee mitään pahaa ja suitsetkin menevät hienosti.

Ratsastaessa Anttu on erittäin yritteliäs, ori ei ikinä kyllästy tekemiseen. Anttu on herkkä, herra tottelee istuntaa todella hyvin. Antun kanssa ei saa äkkinäisiä kovia pohkeita antaa, tällöin herra juoksee helposti alta pois. Antun kanssa täytyy antaa paljon pieniä apuja, silloin ori kulkee kaikkein parhaimmiten. Anttu on myös ihanaa ratsastettavaa eteenpäinpyrkimyksensä vuoksi, Antun kanssa ei laiskoja hetkiä ole, eikä ori kuitenkaan koskaan liian kovaa mene, paitsi turhan kovista pohkeista. Antussa on kaikenlisäksi ihanaa se, että ori ei milloinkaan säiky mitään ryntäilemällä, Antulla on kunnon suomenjuntin hermot. Muotoon Antun saa ratsastettua hyvin nopeasti, herra on niin kouluhevonen että muoto löytyy heti kunhan istunnalla ratsastaa hyvin. Antun askeleet ovat tahdikkaat ja mukavat, ori myös kantaa itsensä hienosti.

Anttu on ehdottomasti kouluhevonen ja sen huomaa esteillä. Antun herkkyys sopii kouluun loistavasti, mutta esteillä kun enemmän lujempia apuja pitäisi antaa Anttu hermoilee turhaan. Anttu hyppää kyllä hyvällä tekniikalla, mutta lähestymisten tulee olla hyvät jotta hyppy onnistuu ja ylipäätään alkaa. Anttu ei myöskään pidä erikoisesteistä paljoakaan, niiden yli herra ei mene jos ratsastajaansa ei luota. Jos ori ratsastajaansa luottaa niin Anttu hyppää erikoisesteiden ylitse hieman korkeammilla hypyillä, vaikka vähän pelottaisikin sillä Anttu haluaa miellyttää pitämäänsä ratsastajaa. Maastossa Anttu on aivan rento, herra nauttii maastoilusta suunnattomasti ja on siellä kiltti.

Valmennukset
30.11.07 - koulu - HeB - Kirveltäjä
Valmentajan kommentti: Valmennuksen toinen nuori ori, komea musta suokki Anttu, vaikutti alusta asti melko säpäkältä ja herkältä. Jo verryttelyn aikana huomasin Vipeltäjällä olevan pieniä ongelmia saada oria rauhoitettua: syntyy ikävä noidankehä kun hevonen hermostuu -> ratsastaja hermostuu ja ohjasotteet kovenevat -> hevonen hermostuu lisää jne. Anttu ei säikkynyt eikä ryöstänyt, mutta oli kuin jännitetty vieteri. Laukkaympyröillä kokoaminen ei meinannut aluksi sujua, mutta muutaman laukkalisäyksen jälkeen Anttu rauhoittui, ja kokoaminenkin alkoi sujua paremmin. Laukka-ravi siirtymiset menivät pääpiirteittään hyvin, mutta neuvoin Vipeltäjää pitämään kätensä alempana ja pyrkimään vaikuttamaan hevoseensa enemmän istunnalta. Anttu oli kokoajan todella vastaanottavainen, ja selvästi nautti sitä enemmän, mitä haasteellisemmiksi tehtävät kävivät.
17.11.07 - koulu - vastalaukka & ympyrät - Acapella
Teillä yhteistyö sujui hyvin heti alkutunnista. Sait Antun kulkemaan ympyrällä mukavasti, mutta taipumisen kanssa oli vaikeuksia. Vastalaukan nostamisessa meinasi olla alkuun ongelmia, mutta kyllä se sieltä nousi kun vain muisti antaa selvät avut. Peräänantoon sait hevosen hienosti ja se jaksoi kantaa itseään koko tunnin ajan. Vielä kun muistat kantaa kätesi rentona niin hyvin sujuu!
05.12.07 - koulu - eteenpäinpyrkimys - YT Zaple
Eteenpäin pyrkimystä pitää lisätä. Älä itse vie energiaa pois yrittämällä ohjalla pidättää hevosta ja saada poljentaa paranemaan. Huomasitko, että kun otiti muutaman kunnon laukkapätkän oikein ajamalla hevosta eteen, oli takaosan työskently kokoamisissa huomattavasti parempi. Muista, että kokoaminen ei lähde ohjasta, vaan juuri istunnasta. Muista kokoamisessakin siis ajaa pohkeella eteen, mutta istunalla jarruttaa, jolloin hevosessa säilyy energia, mutta askel lyhenee. Minusta voisimme ensikerralla mennä kavaljetteja, jotka auttaisivat takaosaan loistavasti. Muuten ratsastit itse siististi, mutta muista, ettet alitajuntaisesti jarruta ohjalla. Olitte oikein mukavan näköinen pari loppuajasta. :)
08.12.07 - koulu - vaativa B - Pravier
Arttu alkoi hyvin eteenpäinpyrkiväksi jo heti alussa, silti ori meni hyvin mukavasti ja askeleen pidennyksetkin onnistui näpsäkkäästi. Pidä pehmeä käsi ja ala tehdä työskentelyä kunnolla heti alusta, laita ratsu samalle linjalle kuin sinäkin sillä se ei saa mihinkään karata. Ensinnäkin sulkutaivutuksissa muista Artun kannalla käyttää vahvasti pohkeita, toinen ohja on vain se tukilinja mitä pidät yllä. Laukannostot olivat hyvin aktiivisia ja Arttu alkoi reagoida heti.
14.12.07 - koulu - pohkeenväistöt - YT Zaple
Nyt eteenpäinpyrkimystä löytyi, nyt todella hyvin! Hevosen takaosa työskenteli kunnolla ja hevonen kantoi itsensä loistavasti. Pohkeenväistöt olivat mallikkaita. Hevonen astui ristiin hyvin ja asetus oli hyvä. Älä itse kallistu liikkeensuuntaan, vaan siirrä paino vain istuinluilla. Kun suoristaiduit, oli menonne kuin oppikirjasta. :D Laukanvaihdot ja nostot olivat hyviä. Anttu oli hyvin muodossa heti alkutunnista ja peräänanto tuli nopeasti. Oikein hyvän näköistä menoa.
29.11.07 - koulu - helppo A - Royame
Antero taasen kulki hyvin kevyesti, nätisti ja kevyesti. Se näytti myös osaamistaan keskittymällä olennaiseen. Avotaivutuksissa saatiinkiin kunnolla treenata, kun takaosa oli yleensä liian jäljessä. Muistat vain kunnolla väistää, vaikka tuntuukin, että hevonen olisi liian kenossa. Myös kaulan suoruus kannattaa katsoa. Kuolaintuntumalle toimi kauniisti, ja peräänanto oli hyvin nätti!
12.01.08 - koulu - vaativa B-A - Wallenberg
Valmennus meni osaltanne erittäin tasaisesti ja mukavasti. Ori kuunteli koko ajan sinua ja jaksoi työskennellä hyvin. Avo- ja sulkutaivutukset sujuivat mallikkaasti, mutta muista säädellä tarkemmin asetusta ja taivutusta. Keskiaskellajeissa ori lähti etenemään hyvin ja sait sen hidastamaan jo ihan pienillä avuilla. Laukanvaihtoja suosittelen harjoittelemaan enemmän kotona, koska niissä oli vielä hieman haparointia, eikä hevonen aina ymmärtänyt, mitä tarkoitit. Istuntasi on rento ja hyvä, mutta edelleen se katse valuu sinne hevosen niskaan. Kantapäät olivat tänään alhaalla, toisin kuin eilen, hyvä!


Laatuarvostelut:

YLA1 21.4.2008
1. sh-o. Antero 142p. / YLA1
34+34+39+35 = 142p

SLA II
(4-3-3-2-3) 15-18-15-20-20-00 = 88p SLA-II
Hyvä sukupuoli- ja rotuleima. Upea pää, jossa hyvä viisas ilme. Hyvä voimakas kaula, jossa hyvät liittymät. Hieman ahdas edestä. Hyvä runko ja hyvä, joskin hieman kohoava selkälinja. Pieni takaosa. Etujalat hieman kokkapolviset, jalat muuten melko hyvät ja hyväasentoiset.Voisi olla ryhdikkäämpi.

KTK II
17p + 16p + 22p + 20p = 75p. II palkinto
- Hyvänpuoleiset tyypit
- Hyvä pää ja kaula
- Pysty, matalahko lapa
- Erinomainen runko ja takaosa
- Ej sapelissa, tj hyväasentoiset
- Monet kuvista huonosta kuvakulmasta!

Kisakalenteri:

KRJ sijoitukset 37 kpl

05.02.08 - KRJ - HeC - Evergrey - 7/57
23.11.07 - KRJ - HeC - Keskiviikko - 4/59
23.11.07 - KRJ - Kur HeA - Keskiviikko - 7/113
16.11.07 - KRJ - HeA - Okariina - 6/60
30.11.07 - KRJ - HeA - Conquerant - 3/27
28.11.07 - KRJ - HeB - Vaapukka2 - 2/77
30.11.07 - KRJ - VaA - Thesrouce - 1/95
24.11.07 - KRJ - HeA - Royalelemente - 4/138
28.11.07 - KRJ - VaA - Thesrouce - 5/85
28.11.07 - KRJ - HeB - Neverdale - 1/55
28.11.07 - KRJ - HeA - Evergrey - 7/60
01.12.07 - KRJ - HeB - Hakaniemen tila - 1/50
09.12.07 - KRJ - HeB - Fiktio - 6/96
19.12.07 - KRJ - HeB - O’ Polo Warmbloods - 1/50
20.12.07 - KRJ - HeA - Te Adoro Estate - 6/80
20.12.07 - KRJ - VaB - Te Adoro Estate - 6/80
29.12.07 - KRJ - HeA - Royla Estate - 2/178
28.12.07 - KRJ - HeA - Aweia - 7/101
27.12.07 - KRJ - HeA - O'Polo Warmbloods - 6/40
09.12.07 - KRJ - HeB - Märkövaara - 3/40
10.12.07 - KRJ - HeC - Laukan Tuike - 2/26
21.01.08 - KRJ - VaA - Alteincos - 4/30
19.01.08 - KRJ - HeB - Keskiviikon - 6/69
16.01.08 - KRJ - HeB - Aweia - 4/85
16.01.08 - KRJ - HeC - Aweia - 5/85
17.01.08 - KRJ - VaB - Orilaakso - 1/10
31.01.08 - KRJ - HeA - Susilaakso - 3/40
22.01.08 - KRJ - HeA - Keskiviikon - 6/112
28.01.08 - KRJ - HeB - Aweia - 7/113
28.01.08 - KRJ - HeB - Aweia - 8/113
04.02.08 - KRJ - HeA - Vaapukka - 5/40
04.02.08 - KRJ - HeA - Vaapukka - 5/40
04.02.08 - KRJ - HeC - Vaapukka - 2/40
23.02.08 - KRJ - HeB - Lupaus - 1/50
08.02.08 - KRJ - HeA - Terhakka - 1/30
06.02.08 - KRJ - HeA - Vt Lakea - 6/40
29.02.08 - KRJ - HeB - Taikatuuli - 2/21

20.12.07 - KRJ - HeA - Tuulentalli - 31/50
20.12.07 - KRJ - HeB - Tuulentalli - 20/51
30.11.07 - KRJ - HeC - Yksityistalli Hulmu - 146/227
16.12.07 - KRJ - KN Special - Ciawor Stables - 61/70
16.12.07 - KRJ - HeB - Ciawor Stables - 14/70
14.12.07 - KRJ - HeA - Shine Warmbloods - 118/118
14.12.07 - KRJ - HeB - Shine Warmbloods - 15/123
12.12.07 - KRJ - HeA - De Duivel - 17/59
12.12.07 - KRJ - HeB - De Duivel - 27/65
11.12.07 - KRJ - HeA - De Duivel - 81/100
11.12.07 - KRJ - HeB - De Duivel - 40/100
10.12.07 - KRJ - HeA - Hiljaisuus - 19/39
10.12.07 - KRJ - HeC - Hiljaisuus - 28/40
10.12.07 - KRJ - HeB - Laukan Tuike - 29/40
10.12.07 - KRJ - VaB - Hakaniemen tila - 11/30
10.12.07 - KRJ - HeB - Hakaniemen tila - 14/30
10.12.07 - KRJ - HeA - De Duivel - 47/123
10.12.07 - KRJ - HeB - De Duivel - 76/123
09.12.07 - KRJ - HeA - Märkövaara - 40/40
09.12.07 - KRJ - HeA - Wequire Quiamo - 33/86
09.12.07 - KRJ - HeB - Wequire Quiamo - 41/86
08.12.07 - KRJ - HeA - Märkövaara - 36/40
08.12.07 - KRJ - HeB - Märkövaara - 7/40
07.12.07 - KRJ - HeB - Kuriton - 9/20
07.12.07 - KRJ - HeC - Kuriton - 35/43
01.12.07 - KRJ - HeC - Hakaniemen tila - 24/50
30.11.07 - KRJ - HeB - Hampús - 343/345
30.11.07 - KRJ - HeB - Yksityistalli Hulmu - 24/50
29.11.07 - KRJ - HeB - Championtalli - 192/198
29.11.07 - KRJ - HeC - Championtalli - 165/178
29.11.07 - KRJ - HeB - Aweia - 168/200
29.11.07 - KRJ - HeC - Fiktio - 66/237
29.11.07 - KRJ - HeB - Fiktio - 75/200
28.11.07 - KRJ - HeC - Neverdale - 16/79
28.11.07 - KRJ - HeA - Agony - 42/96

NJ sijoitukset
25.11.07 - NJ - sh orit - Haamuhaka - BIS1, LKV1, 1/12, MVA-SERT + js pt. Maria A.
29.11.07 - NJ - sh orit - Tumpela - LKV2, 2/13, IrtoSERT + js pt. Mira L.
24.11.07 - NJ - sh orit - Unhola - LKV3, 3/12, IrtoSERT + js pt. Alina J.
10.12.08 - NJ - sh - Vaapukka - BIS4, LKV1, 1/5, MVA-SERT + js pt. Jaana L.


Ulkoasu © Kuisman suomenhevoset 2008
Kyseessä on virtuaalitalli, a SIM-game stablekuviin on lupa
Kyseessä on virtuaalihevonen!