Kuvagalleria
Saariston Tom Tom VH-37274

05.07.2007 eli ikä (30d = 1a) ▫ punaruunikko connemaraori 146cm
kasvattaja Ilola Saari ▫ omistaja Vipeltäjä
koulu- & estepainotteinen, ko heA re 100cm me 90cm


i. Maelva Tom
connemara, 147cm
re 110cm ko HeB
ii. Alphonse iii. WYW Alexandre
iie. Stratcatela
ie. Bernadette S.M iei. S.M Gentleman
iee. DOR Verfraaien
e. Saariston Blozend
connemara, 145cm
re 120cm ko HeA
ei. Èdouard eii. Rechthoekig
eie. Som Waaier
ee. Rozebottel T eei. Werkeerd
eee. Onschuld Wergei T


Jälkeläiset:

o. Moulin Tom&Jerry; (e. Tiuhti&Viuhti;)
t. Ingwë wik (e. Mistfield Sophie)
o. Tomás DC (e. Merlie Wily)

Sukuselvitys:

Saariston Tom Tomin suku on täynnä niin ulkomaisia kuin kotimaisia helmiä, kaikki yhdessä ponissa. Heti ensimmäisenä Tomin isä Maelva Tom on Saksassa syntynyt ja asunut connemaraori, säkäkorkeudeltaan 147cm ja väriltään punaruunikko, kuten poikansakin. Maelva Tom saapui Suomeen 2000-vuoden puolella, ollessaan yhdeksän vuotias. Maelva Tom kilpaili kansallisilla estekilpailuissa alkuvuodet, keräten mukavan kasan voittoja ja sijoituksia kontilleen. Kuitenkin neljän vuoden jälkeen orin toinen takajalka haavautui tarhassa ja tulehtui niin, että esteura oli lopetettava. Tämän jälkeen orilla alettiin kisaamaan koulukilpailuja, joissa kaikkien ihmeeksi ori osottautui todella taitavaksi rauhoituttuaan hieman esteuransa jälkeen. Suomessa ori ehti astua tammoja kolmisen kappaletta, mutta nyt ori on taas palannut Saksaan siittolaan.

Tomin emä on Suomessa syntynyt ja koko ikänsä asunut Saariston Blozend, joka on kuvankaunis tummanrautias connemaratamma. Neiti on korkeudeltaan 145cm, ja tamma hyppääkin esteillä runsaat 120cm korkeita ratoja. Blozendin kanssa ollaan kisattu niin esteitä kuin koulujakin tamman ollessa nuorempi, ja kyllähän sieltä pari aluevoittoakin tuli. Viidentoista ikävuoden saavutettuaan tamma kuitenkin siirtyi jalostuskäyttöön Saaren tallille, jossa tamma on saanut ennen Tomia kaksi varsaa, joista toinen on näyttelyissä I-palkintoja saanut tamma, sekä kyseinen tamma on voittanut jo estekilpailuja.


Luonnekuvaus:

Tom on orimainen mutta upea ori, joka on taitavien todellinen unelma. Tom on voimakastahtoinen ori joka ei suostu tarhassa muiden pompoteltavaksi, mutta ori ei myöskään terrorisoi muita oreja. Tom riehuu kyllä tarhassa muiden orien kanssa välillä leikkimielisesti kinastellenkin, mutta tällöin kyseessä vain normaali orien välinen leikkitappelu. Tammoille Tom esittää parhaita puoliaan ravaillen kaula kaarella höristen kumeasti. Tom viihtyy myös yksin tarhassa, kunhan lähettyvillä on edes muita hevosia näkyvillä. Tarhasta haettaessa Tom tulee luokse käynnissä, iloisena, mutta ei suostu tuntemattomien käsiin ilman namia tulla, tällöin Tom lähtee kuin rasvattuna takapää korkeuksissa, ja pysähtyy kahdenkymmenen metrin päähän katsomaan sinua ilkikurisesti. Takaisin oria ei saa ennen kuin sinulta se paljonpuhuttu nami löytyy, tuplattuna. Tuttujen, luottamuksen saaneiden luokse Tom kävelee iloisesti hörähtäen matalalla äänellään, niin että hakijan päivä kirkastuu. Taluttaessa Tom kulkee reippaasti vierellä, mutta hevosten luona kaula kaartuu ja ori hörähtelee vastaantulijoille.

Hoitaessa Tom on aina uusille testaileva ja orimainen tapaus, mutta kun herralle selviää ettei hoitajaa jallitetakkaan tuosta vain ori muuttuu nallekarhuksi joka on valmis tekemään mitä vain hoitajan puolesta. Tom on kylläkin kokoajan toinen silmä pilkkeessä, sillä herra on valmis karkaamaan kun hoitaja ei sitä huomaa, mutta kaikkien rakkaimpien henkilöiden luota ei poistu. Myös tavaroiden,harjojen ynms. on herran mielikepposia, mutta mikään hirviö herra ei ole, persoonallinen vain. Kaviot ovat aina olleet tälle puuhapedelle vaikea osuus, herra ei pidä ollenkaan siitä että kaviot täytyisi nostaa, saati sitten pitää ylhäällä. Satuloidessa ei liikuskele tai pullistele, mutta jos aivan vieressä sattuu olemaan joku huono-onninen niin Tom saattaa näykkäistä. Suitsiessa nostaa päätään, mistä on haittaa erityisesti pienille ihmisille.

Ratsastaessa Tom on erittäin kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, mutta energinen ja todellinen ori. Tom tottelee apuja hienosti, mutta ori kuumenee helposti liioista avuista jolloin kestää taas kauan ennen kuin orin takaisin rennoksi saa. Tom on herkkä avuille, orin kanssa ei tarvita kuin pieni pidäte niin vauhti hiljenee ja pieni myötäys ja istunnalla pyyntö eteenpäin niin ori jo tanssahtelee eteenpäin reippaasti. Tom on todellinen unelma ratsastaa taitaville, orin yhteistyöhalu ja taito luovat upean ratsastettavan. Tomin saa hyvin nopeasti ratsastettua peräänantoon ja muotoon, kunhan ori on vain vakuuttunut että ratsastaja todella osaa hommansa. Tomista löytyy myös siis se oripuoli, kun lähelle tulee tammoja niin orin kaula menee aivan kaarelle ja ori hieman steppailee, mutta aivan läpiratsastettuna ei edes huomaa muita hevosia. Tomin askeleet ovat voimakkaat mutta pehmeät, orin askeleissa on ihana istua. Tom on luonteeltaan myös rohkea, ori ei hevillä säikähdä eikä välitä jos muut säikkyvät.

Esteillä Tom on aivan intona, herra tahtoisi vain hypätä aivan täysillä. Tomin selkään ei päästetä esteille kuin parhaimmat, sillä herra todella ryöstää jos ratsastaja tätä ei osaa pidettyä, orihan kyllä tottelee pidätteitä mutta ei pelkkää vetämistä, siitä ori vain villiintyy. Jos ratsastaja Tomin saa pidettyä vauhdin kurissa, askel paranee ja hyppääminen alkaa sujua paljon paremmin. Tomin hypyt ovat pyöreitä, aivan käsittämättömän ihanan näköisiä, siroja ja ori nostaa jalkansa korkealle ja venyy myös leveiden esteiden ylitse ketun lailla. Tom on ihana hypätessä kunhan vauhdin saa pidettyä kurissa, orin herkkyyden vuoksi ei tarvitse käyttää lujia pidätteitä, istunnallakin saa pidätteet läpi jos sen osaa. Maastossa Tom on pirteä, hieman ryöstävää mallia. Tom on yksin maastossa rento, mutta ryhmässä ori hieman steppailee ja on intona muiden hevosten läsnäolosta, muttei ala haastaa riitaa.

Valmennukset

04.12.07 - este - 60-90cm - Bratislava
Te olitte hieman ailahtelevainen pari; lämmittely sujui hyvin, kun Tom malttoi keskittyä, sitten varsinaisessa valmennustilanteessa orin kärsivällisyys alkoi loppua, kun oma vuoro ei ollutkaan ensimmäisenä. Orilla on hyvin kaunis hyppytyyli, se käyttää selkäänsä oikein ja on aktiivisesti mukana hypyssä, mutta lähestymistä ei voinut alussa kauniiksi kutsua. Niinpä keskityimme teidän kanssanne siihen, että Tom lähestyi estettä vakaasti ja rauhallisesti. Ratsastaja osasi kuitenkin asiansa, joten tarvinnut kuin muutaman kerran ottaa lähestyminen uusiksi, kun Tom jo kuunteli. Kouluratsastusta kannattaa treenata lisää, sekä pyrkiä saamaan ratsu rauhalliseksi heti alussa. Lopuksi teillä meni todella hyvin!
19.12.07 - koulu - helppo a - O' Polo Warmbloods
Vipeltäjä sai tehdä tosissaan töitä tällä valmennuksella, sillä Tom oli ainut ori. Se hieman näytti, kuinka oikein toimitaan ja temppuili aluksi tammoille ja näytti kuka on kingi. Vipeltäjä oli kuitenkin hyvinkin ronski ja päättäväinen ja laittoi orin ruotuun ennenkuin Tom ehti juuta tai jaata sanoa. Sitten alkoivat pohkeenväistöt sujua ja yhteistyö kulki koko valmennuksen loppuun saakka. Tom sai monta kiitosta Vipeltäjältä valmennuksen kuluessa, josta päättelin, että ratsastajana Vipeltäjä on osaava, taitava ja kiltti. Joustava - olisi ehkä parhaiten kuvaava. Hevosena ja etenkin ratsuna, Tom teki minuun vaikutuksen. Sillä oli kaikki taidot ja osa-alueet kouluratsastuksesta hallinassa, hienoa!
20.12.07 - este - 70-80cm - Stud Moment
Tom näytti orimaisuuttaan hirnuessa kovaa maneesissa olevalle tammalle mutta lopulta alkoi keskittyä asiaan ratsastajan kootessa ohjia käsiinsä. Voisin oikeastaan tiivistää tämän orin ja ratsastajan yhteen sanaan, kummatkin olivat samalta aaltopituudelta. Ori oli selvästi yhteistyöhaluinen niinkuin itse ratsastaja, kummatkin valmennuksen ajan rauhallisia paitsi silloin kun tämä maneesin tamma lähestyi. Silloin alkoi tom ravata paikoillaan kunnes se sai taas tehtävää. Sarjalla se ei epäröinyt yhtään koska ratsastaja itse oli niin varma, ja pysyi hypyissä mukana. Käännösharjotuksissa ori näytti tottelevan hyvin apuja vaikka yrittikin yhdessä vaiheessa mennä omille teilleen. Radalla vauhti oli huima, näytti siltä että ori luuli olvansa kisoissa vaikka yrittikin okserin jälkeen ryöstää ratsastajan. Loppujen lopuksi teillä meni myös erittäin hyvin.
01.01.08 - este - 100-120cm - Hallanvaaran tila
Olitte erittäin hyvässä sopusoinnussa, sinä ja orisi. :) Tom kuunteli apujasi herkkänä ja osasit olla antamatta liian rajuja apuja. Pysyit rauhallisena joka tilanteessa. Kun uudet asiat kummastuttivat nuorta oria, sinä pysyit rauhallisena ja herra rauhoittui heti itsekin. Rytmi pysyi läpi valmennuksen erittäin tasaisena, mutta muokattavuuttakin siitä löytyi. Esititte hienoja hyppyjä sekä kootussa että lisätyssä laukassa! Etenkin lisätystä lähestymisestä annan teille täyden kunnian; vaikka Tom lisäsi tempoa, sen takaosa pysyi vahvana ja paino pysyi takajaloilla. Sait pidettyä Tomin hyvin kuolaimella ja takajalat aktiivisina, joten hypyt olivat helpon näköisiä ja napakoita. Ei moitteen sijaa. :) Mutta annettakoon nyt joku kotitreenivinkki.. Treenaa hieman lisää kootummassa tempossa hyppäämistä ja kokeile vaikka ratsastaa esteelle käynnissä ja nosta laukka vasta paria metriä ennen estettä. Näin treenaat orin odottamaan ja ponnistamaan vahvemmin. Upea ori!
26.01.08 - koulu - kaikenlaista - Halimieli
Valmennus oli todella hyvää harjoitusta minulle ja Tomille, alkutunnista herra hieman esiintyi muille mutta sain onneksi orin sitten kiinnostumaan minustakin. Tomi oli reippaalla päällä, mutta puolipidätteet menivät hyvin läpi. Laukannostoissa oli hieman liikaakin energiaa, mutta yleisesti tosi kivasti meni :)
Poni oli selvästi epävarma uudesta tilanteesta ja osoitti sen turhalla esiintymisellä. Tomilla on hienot liikkeet, joihin osasit mukautua hyvin. Myös luottamus on kunnossa: sinulle ei tuottanut ongelmaa ratsastaa ilman ohjia tai jalustimia. Poni otti pidätteet hyvin vastaan, rauhoittui nopeasti ja jousti koko rungostaan kantaen kuitenkin itsensa hyvin. Laukka tosiaan meinasi mennä energian purkamiseen. Älä tee nostosta niin suurta numeroa, puolipidätteillä ja rauhallisilla pohkeilla sekin hoituu ihan iisisti.Kisakalenteri:

KRJ sijoitukset 38kpl
04.02.08 - KRJ - HeC - Vaapukka - 2/40
07.02.08 - KRJ - HeA - Ciar Dressage - 4/31
16.01.08 - KRJ - HeC - Ristiriita - 4/78
29.01.08 - KRJ - VaB - Alteincos - 5/147
09.12.07 - KRJ - HeA - Fiktio - 7/101
09.12.07 - KRJ - HeB - Fiktio - 6/60
19.12.07 - KRJ - HeC - O’ Polo Warmbloods - 1/50
29.12.07 - KRJ - HeA - Keskiviikko - 3/98
19.12.07 - KRJ - HeB - O’ Polo Warmbloods - 6/50
20.12.07 - KRJ - HeA - Aweia - 2/113
20.12.07 - KRJ - VaB - Aweia - 3/143
28.12.07 - KRJ - HeC - Aweia - 1/87
28.12.07 - KRJ - VaB - Aweia - 7/104
28.12.07 - KRJ - HeB - Aweia - 2/104
27.12.07 - KRJ - HeA - O'Polo Warmbloods - 6/40
13.01.08 - KRJ - HeB - Mitjan virtuaalihevoset - 6/133
16.01.08 - KRJ - HeC - Aweia - 4/85
16.01.08 - KRJ - HeA - Aweia - 3/104
15.01.08 - KRJ - HeA - Orilaakso - 2/12
17.03.08 - KRJ - HeC - Luna F - 10/204
23.03.08 - KRJ - HeC - Jerry - 5/60
22.03.08 - KRJ - VaB - Hösten ’52 - 8/84
29.03.08 - KRJ - HeC - Granvik - 7/60
23.03.08 - KRJ - HeB - Baked Apple - 2/28
07.04.08 - KRJ - HeA - Skurvash - 3/30
07.04.08 - KRJ - HeA - Skurvash - 3/30
14.04.08 - KRJ - HeC - Rowdy - 1/60
09.04.08 - KRJ - HeB - Royalemente - 3/53
09.04.08 - KRJ - HeB - Royalemente - 4/53
27.04.08 - KRJ - HeC - Evergrey - 7/138
20.05.08 - KRJ - HeC - O’Polo WB - 7/111
20.05.08 - KRJ - VaB - O’Polo WB - 3/111
30.05.08 - KRJ - HeA - Vaapukka - 2/37
06.06.08 - KRJ - HeB - Hösten ’52 - 2/60
25.07.08 - KRJ - HeB - Virtuaalitalli Dei - 7/50
25.07.08 - KRJ - HeC - Virtuaalitalli Dei - 3/50
30.07.08 - KRJ - HeB - Fiktio - 7/234
30.07.08 - KRJ - HeC - Fiktio - 6/243

ERJ sijoitukset 12 kpl
15.12.07 - ERJ - 40-50cm - Darren Sporthorses - 2/34
22.12.07 - ERJ - 40cm - KK HH - 7/60
20.12.07 - ERJ - 50-60cm - Tuulentalli - 2/33
22.12.08 - ERJ - 40cm - Havumetsä - 4/91
11.01.07 - ERJ - 80cm - Kincaid Farm - 2/57
11.01.07 - ERJ - 90cm - Aatteen Kartano - 2/59
11.01.07 - ERJ - 90cm - Keskiviikon - 6/47
21.03.08 - ERJ - 60-70cm - Nonehood - 2/190
21.03.08 - ERJ - 60-70cm - Nonehood - 2/186
06.05.08 - ERJ - 100cm - Kensington - 4/44
07.05.08 - ERJ - 70cm - Daron Warmbloods - 1/81
15.05.08 - ERJ - 120cm - Yanblad - 2/34

NJ sijoitukset
23.12.07 - NJ - conn orit - LAC - 2/6 LKV2, IrtoSERT, js pt. Alina J.

Kuvien © "kuvaaja ei halua mainita nimeään. mutta silti kopiointi kielletty sakkojen uhalla" & estekuvat Johanna
Ulkoasu © Moulin 2008

Kyseessä on virtuaalihevonen,
a SIM-game horse!
sähköposti - etusivu